Thursday, 6 December 2012

orang baru.dunia baru.aktiviti baru




 hye uolls!excited gile ni sebab baru buat blog.selama ni jadi silent reader je.hehe.aku buat blog ni pun sebab nak share serba sedikit pasal traveling n foods all over the world!wahh gitueww *hover kauu*
actually bukan tu je tapi aku share apa yang aku nak share la.suka hati aku la kan.blog aku.muehehe :-P
slalunye first entry orang buat sesi kenalkn diri eh?ee tak kuasa mak!just korang patot tahu aku ni perempuan.lemah lembut baik orangnya.okay tipu..dah masuk uni dah pun.cukuplah tu kot? 

lagi satu blog aku ni memang akan dipenuhi dengan gambar2.sbb bagi aku kalau byk sgt tulis2 pun orang jemu.so biar ade gmbr n tulisan skali.baru meriah kan uolls.bahasa yg aku guna pun macam sempoi2 je.ibarat tgh cerita ngan awak laa.

okay sebenarnya aku baru je masuk semester 4 (dip in quantity surveyor) jgn tanye aku QS tu apa.pergi google.jenuh aku nak jawab.dari dlu org asyik tnye.aku pun xtau ape.nak sng jwb 'alaa penat dah nak jawab,kau gi google laaa' muahaha.jahat taw syida ni.haa ye nama aku rasyidah.so aku bahasakan diri syida.kalau nak manja lagi kakak (panggilan di rumah).peace!

haa sekarang ni dak2 kelas aku tgh pom pang pom pang kecoh nak buat class aktivity kat mane.kene buat awal2 sem sbb pertama duit ptptn baru masuk. secondly, awal2 ni xde assignment so boleh la nak enjoy sikit2.nnt dah byk assignment mati kau kelam kabut.tapi best ai memang slalu pun buat assignment last minute.copy paste copy paste je.mencabar gilakk.hahaha!orang lain buat berhari2 dengan penuh kualiti and tekunnya, aku?2 jam dah boleh print.hebak tak hebak?hahaha.

ok dah lari tajuk.so aku godek punye godek la nak cari tempat2 best murah dan mencabar.mencabar keww?so mari2 ikut akak survey.kita tgk mane pilihan hati dak2 kelas aku. ok?


1) white water rafting, caving, abseiling, tubing


white water rafting 

hoii yang ni memang aku teringin hang tau dak!member aku dok gebang kat aku die main bende alah ni kat sabah.memang taklah aku nak gi sabah semata-mata nak main rafting.so cari punya cari kat gopeng,perak ade.siap ade leader sume lagi taw.yang ni memang bahaya tapi fun!paling koman pun kau mati lemas kat situ.kahkahkah!






         caving at Gua Tempurung,Gopeng


ni kat Gua Tempurung.ada banyak jenis.kau boleh pilih Golden Flowstone Cavern, Top Of The World, Top Of The World & Short River Adventure, Grand Tour. aku dah pernah masuk dah Gua Tempurung ni. amik package tour yg nombor 2 tu.berlengas jugaklah aku dalam tu.nasib baik aku bawak kipas jual satay tu.hahaha.orang lain masuk dalam tu pakai shirt n sluar track.aku relax je pakai jeans n sandal.siap bwk handbag lagi taww!pedulik hape aku.hahah.before pergi tu siap tanya member yg dah pernah pergi situ. 'weh panas tak dalam tu?' ..'panas gile weh.kteorg siap tukar baju ape sume lg'   sbb tu la ai bawak kipas satay.tu pun beli kat kedai souvenir luar tu.rm6.00 noks! dalam ni memang ah kau rasa macam nak maki2 pun ade gak.bagi yang kaki berat mcm aku ni memang taklah nak panjat turun naik tangga.dah elok2 naik tangga,japgi kau kene turun balik.pastu naik lagi.tapi dalam tu lawa sangat.aku mula2 macam jakun gak ah.tp tak tunjuk sangat sbb time tu ade rombongan skolah mane tah ikut tour ni skali.so ai buat kewll jewww -.- yang bestnya, package number two ni kau kene patah balik sendiri.I MEMANG SUKAAA-________- igtkn exit jln lain,rupanya kene patah balik jalan yang sama..ye naik turun naik turun tangga lagi.klua je terus beli aiskim malaysia!hahahaha.terdiam kau








                        abseiling at Ulu Geruntum Waterfall


abseiling ni lebih kurang macam kau buat wall climbing.aku dah pernah buat dulu masa camping tahun 4.tapi turun dari tingkat 4 bangunan sekolah la.hahaha.tak mencabar langsung *nada berlagak* 
agak2 kau tak suka buat wall climbing,kau try ah abseiling kat waterfall ni.sejuk je masa tgh turun.dah la dalam hutan.lepas dah turun memang kau sakit mata sebab mata masuk air terjun.wakakaka padan muka! tinggi die agak2 dalam 15m.ok ah tu.kau nak tinggi2 sgt buat apa.ni pun dah kecut perut noks!





          tubing

haa agak2 kau pemalas macam aku boleh la main benda ni je.lek jee arus deras tu tolak kita.hahaha.tubing ni banyak je kat msia.kalau tak silap aku,sungai chiling ke apetah tah.pun ada benda alah ni.sape ringan laju jela kedepan,yang berat gems comels macam aku ni mungkin slow sikit tapi stable gitueww

-korang jangan risau tentang keselamatan sebab semua aktiviti2 di atas akan dipantau/dibawa/dijaga oleh trainer.if nak tengok harga,itinarery klik sini yeee! apa2 pun kene isi form dulu,ade insurance cover lagi.moh lerrr ramai2!



2) Hot Spring,Sungai Klah Sungkai,Perak

sorrylah der gua cari area2 perak sbb gua blaja kat uitm perak.hikhik! Hot Spring ni pun aku tahu mase on the way nak ke uitm ternampak advert pasal ni.nod bad la.harga pun murah.and tak jauh sangat.kira jimat ler jugak duit tol.dah bangsa kedekut tp ade hati nak jalan2.hahaha
kira ok lah harga camnie.sebab kat dalam ni pun bukan byk sgt pun aktiviti kau boleh buat.
dia bukan takat air panas je,air sejuk ada,suam2 kuku pun ado.kau pilihlah.if aku,lagi suka berendam dalam air panas.bagi mat bakteria2 jahat kat badan.NYAH KAU!!




kalau lapar boleh rebus telur ramai2.pastu kat situ gak kau rendam kaki kau.baru berkhasiat!eeeyakss.hahaha!




tempat pun just nicesesuai dengan harga yg kau bayar..okay lah.since aku tak pernah pergi lagi,so x boleh nak review pasal tempat ni lebih2.ape kata korang je gi dulu?pastu bgtau aku.kalau ok baru aku pergi.muahaha!ni tak mencabar pun.sebab kau rendam2 badan agak2 dah kecut baru nak kluar,main rebus telus pastu balik!hahaha

papehal ni ada contact number.kau call lah.situ ada resorts.pandai2 la korang cari ok.aku malas :-P


FELDA RESIDENCE HOT SPRINGS





35600 Sungkai, Perak, Malaysia

Tel: +605 438 8801 / +605 438 8803

Fax: +605 438 8805


3) ESCAPE,penang

tempat ni baru je bukak.kat PULAU PINANG if kau taktahu penang tu ape -_____-
byk benda adventure kau boleh buat.bukan untuk orang dewasa je,tapi budak kecik n orang tua pun boleh join sekaki!best gilakk!bukan senang nak cari tempat untuk satu kaum keluarga kau boleh main.nak tahu kenapa adventure?


















sebab ni...



















hahaha tubing lagi!namanya tubby racer tapi kat darat plak.memang best wohh.macam main slide!kau boleh lawan sape cepat sampai dia menang!tapi takdak hadiah!agak2 bontot besar,kau bawak pelampung sendiri.hahahah.*jahat gila syida.okay sorry gurau kasar ;)*





zoom bug! aku pernah main bende ni kat sentosa island,singapore.bentuk and function lebih kurang camni la.memang best sgt2.kau boleh control agak2 nak laju kau ke depankan handling tu.nak break tarik ke belakang.tapi yang kat penang ni aku xtau camner function die.same je KOT.KOTTTT.budak2 kecik macam aku sesuai lewww.bapak aku pun pernah main taw.adik aku sumpah loser gila main.orang lain laju je kedepan.die punye tersekat sekat kat blakang.sumpah lawak!pastu kene marah ngan ayah aku.KAHKAHKAH:D




from left: Foxy Burrow, Tot's trail, Go Ape, Gecko Tower 
(gila pemalas satukan semua gambar)

byk lagi kot bende boleh buat.ade mining activity,Atan's tower,picnic,relax santai di treetop cabanas,monkey business(kau jadi monkey,gayut tonggeng terlompat mcm monyet).

tempat adalah sangat selesa,bersih,food court pun ade.xpayah la nak bwk makanan dari rumah.buek ponat ekau ajo.tempat parking pun lawa siap ade pergola yang dilingkari sayur-sayuran.hahaha


bagi yang nak buat group booking boleh isi form kat bawah


ni promotion rates!

aku category budak besar.nasib baik aku malaysian!dapat discount!ngeeee:D musim cuti sekolah ni boleh la bawak family or kawan2 pergi tempat2 ni.cube aktiviti lain drpd yg lain pun best.satu pengalaman yang baru khenzz.


that's all for now, thank you sebab sanggup baca sampai habis.hakan kuh hupdate hagik!gelinya bahasa
-______-


KALAU ADE TEMPAT2 MENARIK BGTAU LA AKU.TAK BAIK TAW KEDEKUT ILMU.muehehe ;)
















No comments:

Post a Comment